
 
 
 
 
 
 
 
 
 

     

 
    

 
   

 

 
 

 
 

 
 
 

 
 
 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-68 

Issued: May 1973 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, 
which was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current 

version of the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 
(available at http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May an attorney be present to render legal advice to his client at a press 
conference called by this client? 

Answer: Yes. 

References: DR -107 

OPINION 

The Ethics Committee has received a novel and interesting inquiry from a 
Kentucky attorney concerning the possibility of impropriety on the part of another 
attorney who appears to have sat in on a press conference called by his client concerning 
civil litigation then pending, the details of which have received wide publicity in the 
press and other news media. Incidentally, criminal proceedings were also pending against 
the same person who called the press conference, and newspaper clippings furnished the 
Committee indicated presence of the person’s attorney, but did not indicate that the 
attorney had made any statement of any kind to the press. The attorney making the 
inquiry wonders whether or not the other attorney committed any improper conduct in 
“participating in publicity” about pending litigation. 

This inquiry is novel from the standpoint that it is different in two respects from the 
usual problems encountered concerning publicity generated by attorneys: 

First, in the typical inquiry concerning publicity, it is the attorney, rather than the 
client, who makes statements to the press concerning pending civil or criminal litigation, 
and such activity on the part of the attorney is, of course, generally condemned or highly 
restricted. See Canon 20 of the former Canons of Professional Ethics, and DR 7-107 of the 
newer Disciplinary Rules of the American Bar Association, adopted as official guidelines 
by the Kentucky Bar Association. 

Secondly, many of these problems arise out of statements by public prosecutors 
concerning evidence, etc., in a pending criminal matter and these are universally 
condemned because of the likelihood of creating an adverse public or official attitude 
concerning the guilt of a person accused of crime. 
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__________ 

It seems to the Committee that the ethical guidelines and opinions of the Standing 
Committee on Ethics of the American Bar Association concerning pretrial publicity by 
lawyers are sound and should be rigidly enforced. On the other hand, if a client undertakes, 
however foolishly, to call a press conference and make his own statements concerning 
litigation or pending criminal proceedings, it seems to us that he has a perfect right to have 
his attorney present at the time the statements are given for the sole purpose of advising 
him. As a matter of fact, it occurs to us that any person, regardless of his circumstances, has 
a perfect right to insist on his attorney being present at virtually any transaction in which he 
may be engaged, be it public, private, civil, criminal, or otherwise. Obviously, an attorney 
may be under ethical obligation to refrain from participating in illegal acts, and he may well 
be justified in refusing to represent a client who persistently chooses to disregard his 
advice, but those matters are not raised by the present inquiry.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only 


